Eteeriset öljyt ­– näin käytät hoitavia tuoksuja

Oletko huomannut, kuinka erilaiset tuoksut vaikuttavat mielialaan? Eteeristen öljyjen terapeuttiset vaikutukset on tunnettu jo pitkään ja niillä hoidetaan monia eri ongelmia. Ne ovatkin suosittu täydentävä hoitomuoto.

Voit käyttää eteerisiä öljyjä huonetuoksuina diffuuserissa tai tuoksulyhdyssä (laimennetaan veteen) sekä siivotessa (tippa pölypussiin tai pesuveteen).

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös iholla, kun sekoitat niitä neutraalin tuoksuiseen ja ihollesi sopivaan öljyyn (manteli-, jojoba-, arganöljy). Käytä esim. hieronnassa tai omana ”hajuvetenä”.

Oman pyykkietikan, puhdistusaineen tai kosmetiikan valmistuksessa eteeriset öljyt ovat nyt suosittuja. Sisäistä käyttöä ei suositella.

Tutustu rohkeasti eri tuoksuihin: apua valintaan saat AITO-kaupasta!
 

10 eteeristä öljyä, joihin kannattaa tutustua!
 

Ylang Ylang, eteerinen öljy - Tuulahdus tropiikin lämpöä

Ylang ylang eli tuoksuilangia on huumaavan eksoottinen tuoksu, joka yhdistetään rakkauteen ja naisellisuuteen. Eteerisessä ylang ylang -öljyssä on makean viettelevä, kukkean balsaminen tuoksu. Ylang ylang vapauttaa ja rentouttaa. Se on sensuelli tuoksu, joka sopii viettelykseen ja tunteikkaisiin romanttisiin hetkiin.

Eteerinen ylang ylang -öljy höyrytislataan tuoreeltaan poimituista kukista.

Ylang ylangin mielialaa kohottava ja tunteita nostattava tuoksu on parfyymien valmistajien keskuudessa erittäin arvostettu tuoksuainesosa. Trooppisen ylang ylangin kukkeutta voikin erottaa useista tunnetuista luksusparfyymeistä.
 

Eukalyptus, eteerinen öljy - Virkistää ja rentouttaa

Nauti eukalyptuksen virkistävistä ja hengitystä avaavista tuoksuvivahteista. Eteerisessä eukalyptusöljyssä on raikkaan minttuinen, mausteisen kamfeerinen tuoksu. Eukalyptusöljy lievittää hengitystieoireita ja tukkoisuutta. Öljy toimii myös antiseptisena aineena; se desinfioi ja raikastaa tehokkaasti huoneilmaa. Suihkuta suoraan huoneilmaan, käytä höyryhengityksessä, hauteena tai vaikka lempeässä kylvyssä.

Eukalyptuksen eteerinen öljy höyrytislataan eukalyptuspuun lehdistä ja nuorista oksista.

Australiasta lähtöisin oleva eukalyptus on aboriginaalien perinteinen lääkintäkasvi. Eukalyptuksen palavien lehtien savua on käytetty vuosisatojen ajan terveyden edistämiseen. Ikiaikaisen legendan mukaan aboriginaalit kuulivat metsässä oudon äänen kerätessään puita tulentekoon. He säikähtivät luullessaan ääntä pahaksi hengeksi, mutta huomasivat pian, että se oli tuuli, joka puhalsi ontossa eukalyptuspuussa. Näin alkoi perinteisen australialaisen puhallinsoittimen didgeridoon tarina.
 

Appelsiini, eteerinen öljy - Appelsiini antaa energiaa ja nostattaa mielialaa

Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Appelsiinin eteerinen öljy sisältää runsaasti D-limoneeni -antioksidanttia, joka edistää solujen uusiutumista.

Appelsiinin eteerinen öljy kylmäpuristetaan tuoreen hedelmän kuoresta.

Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva appelsiini mainitaan kiinalaisessa kirjallisuudessa jo vuonna 314 eaa. Appelsiinia onkin viljelty Kiinassa jo tuhansia vuosia. Portugalilaiset kauppiaat toivat 1400-luvulla kauppamatkoiltaan appelsiinin Eurooppaan, ja siihen ihastuttiin välittömästi. Hedelmän alkuperä näkyy myös sen nimessä: sana appelsiini koostuu kirjaimellisesti sanoista omena ja kiina eli kiinan omena.
 

Inkivääri, eteerinen öljy - Vahvistaa ja voimistaa

Eteerisen inkivääriöljyn tuoksu on lämmin ja mausteinen. Löydät inkivääristä myös raikkaan vihertäviä, puunvivahteisia tuoksuja. Tehokas luonnonmukainen rohto inkivääri kuuluu erottamattomasti perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Sen parantavat ominaisuudet tunnetaan myös länsimaissa.

Inkiväärin eteerinen öljy höyrytislataan kuorimattomasta ja kuivatusta maajuuresta.

Ruoanlaitostakin tuttu inkivääri vahvistaa ja voimistaa, energisoi ja edistää ruuansulatusta. Se lisää kestävyyttä, hoitaa lihaksia ja niveliä sekä avaa hengitysteitä.
 

Bergamotti, eteerinen öljy - Rauhoittaa, tyynnyttää ja vahvistaa

Eteerisessä bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen.

Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä, auttaa saavuttamaan tyynen mielentilan ja vahvistaa itsetuntoa. Öljy myös hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ja kutiavaa ihoa.

Bergamotin eteerinen öljy kylmäpuristetaan lähes kypsän hedelmän kuoresta.
 

Palmarosa, eteerinen öljy - Keventää oloa ja kohottaa mielialaa

Eteerisessä palmarosaöljyssä on makean kukkainen, ruusuinen tuoksu. Palmarosa tuo mieleen pelargonin huumaavat tuoksusävyt. Palmarosa vahvistaa, keventää oloa ja kohottaa mielialaa. Voimakkaasti antibakteerisena öljynä se tuhoaa bakteereja. Palmarosaöljy tasapainottaa ja kosteuttaa kaikkia ihotyyppejä, hillitsee talineritystä, virkistää väsynyttä ihoa ja silottaa pieniä juonteita. Se hoitaa erityisen tehokkaasti kuivaa ihoa.

Palmarosan eteerinen öljy höyry- tai vesitislataan tuoreesta tai kuivatusta ruohosta.

Palmarosaöljy on aikaisemmin tunnettu myös intialaisena tai turkkilaisena pelargoniöljynä. Nimet juontavat juurensa aikoihin, jolloin öljyä kuljetettiin laivoilla Pompejista Punaisenmeren satamiin ja edelleen Konstantinopoliin ja Bulgariaan.
 

Patsuli, eteerinen öljy - Sensuelli ja miehinen tuoksu

Eteerisessä patsuliöljyssä on makea ja rikas, yrttisen maanläheinen tuoksu. Patsuliöljyn tuoksusävyt syvenevät ajan kuluessa entisestään. Patsuli on rauhoittava ja vahvistava miehinen haihtuva öljy, joka kohottaa ja tasapainottaa mielialaa. Eksoottista patsulia arvostetaan myös sensuellina tuoksuna, joka kiihottaa seksuaaliviettiä ja auttaa vapautumaan.

Patsulin eteerinen öljy höyrytislataan kuivatuista, yleensä fermentoiduista lehdistä.

Idässä patsulia käytetään yleisesti vaatteiden ja liinavaatteiden hajustamiseen. Sen on myös uskottu ehkäisevän tautien leviämistä. Antiseptinen patsuliöljy tasapainottaa rasvaista ja akneen taipuvaista ihoa. Sitä voi käyttää muun muassa ihotulehdusten, haavojen ja sieni-infektioiden hoitoon.
 

Pelargoni, eteerinen öljy - Tasapainoittaa ja rauhoittaa kaikkia ihotyyppejä

Eteerisessä pelargoniöljyssä on ruusuisen makea ja minttuinen tuoksu. Huumaava pelargonin tuoksu on erityisesti parfyymien valmistajien suosiossa. Pelargoni viilentää ja kosteuttaa kuivaa ärtynyttä ihoa. Laimennettuna öljy rauhoittaa auringonpolttamia, pehmentää ja häivyttää arpia sekä hillitsee hilseilyä. Pelargonin tuoksu muistuttaa ruusua. Pelargoniöljy soveltuu erityisen hyvin kypsemmän naisen terveyden ja kauneuden hoitoon. Pelargoniöljy elvyttää ja virkistää ihoa ja kohottaa mielialaa. Se tasapainottaa aineenvaihduntaa ja aktivoi lymfanesteiden kulkua.

Pelargonin eteerinen öljy höyrytislataan lehdistä, varsista ja kukista.

Afrikan eteläosasta kotoisin olevan pelargonin nimi palautuu kreikan haikaraa tarkoittavaan sanaan pelargos. Tiesitkö, että erilaisia pelargonilajeja on peräti 250. Makean tuoksuisia pelargoneja on käytetty hyytelöjen, siirappien ja kakkujen maustamiseen.
 

Mustapippuri, eteerinen öljy - Energisoi ja lämmittää lihaksia

Eteerisessä mustapippuriöljyssä on terävä, metsäisen kuiva ja lämpimän mausteinen tuoksu. Mustapippuriöljy energisoi, lämmittää lihaksia ennen urheilusuoritusta, vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa ja nopeuttaa palautumista. Eteerisellä mustapippuriöljyllä voit halutessasi myös lisätä lämmintä ja mausteista sävyä kosmeettisiin ja aromaterapeuttisiin tuotteisiin.

Eteerinen mustapippuriöljy höyrytislataan kuivatuista ja murskatuista pippureista.

Aasiasta, Intian Keralasta lähtöisin oleva mustapippuri on kuulunut vuosituhansia intialaiseen ruokakulttuuriin. Keskiajalla pippuri oli arvokas tuontimauste ja maksuväline, jolla nähtiin myös olevan useita terveyshyötyjä. Mustapippurissa on runsaasti rautaa, kaliumia, mangaania, C- ja K-vitamiinia sekä kuitua.
 

Rosmariini, eteerinen öljy - Lisää tarmoa ja voimistaa vatsaa

Eteerisessä rosmariiniöljyssä on voimakkaan raikas, mintun kaltainen yrttinen tuoksu. Voit aistia puhdistavasta rosmariinista myös metsäisen balsamisen pohjasävyn. Voimakas rosmariiniöljy vahvistaa hiuksia. Rosmariiniöljy lämmittää ja auttaa on rentouttamaan lihaksia. Huomaa, että runsaasti käytettynä rosmariini saattaa nostaa verenpainetta. Rosmariinia ei suositella epilepsiaa sairastavalle.

Rosmariinin eteerinen öljy höyrytislataan kasvin tuoreista kukkivista latvoista.

Välimeren seudulta peräisin oleva rosmariini kuuluu ensimmäisiin ruoanlaitossa, perinteisessä lääkinnässä ja taioissa käytettyihin kasveihin. Nimi tulee latinan sanasta rosmarinus eli meren ruusu.
 

Kardemumma, eteerinen öljy - Voimistaa ja tukee ruoansulatusta

Kardemumman eteerisessä öljyssä on makean mausteinen ja lämmittävä tuoksu, jossa on metsäisen balsaminen pohjasävy. Miellyttävästi lämmittävä kardemumma tukee ruuansulatusta, voimistaa, avaa hengitystä, lisää syljen eritystä, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Kardemummaöljystä voi olla apua ylirasituksen oireiden ja henkisen väsymyksen lievittämiseen. Kardemummaöljy lisää myös aistikkuutta ja seksuaalista halukkuutta.

Kardemumman eteerinen öljy höyrytislataan kuivista ja kypsistä siemenistä.

Kardemumman mustat aromaattisen makeat siemenet ovat olleet jo pitkään muiden muassa arabien, japanilaisten ja saksalaisten suosiossa. Muinaiset egyptiläiset pureskelivat kardemummansiemeniä valkaistakseen hampaitansa, kreikkalaiset käyttivät sitä hajusteena. Viikingit toivat mausteiden kuningattarena tunnetun kardemumman Konstantinopolista Skandinaviaan, jossa sen suosio pitää edelleen pintansa.

Kardemumma on turvallinen antiseptinen öljy. Epilepsiasta ja sydänvaivoista kärsivien on kuitenkin varottava öljyn liiallista käyttöä.
 

Jasmiini, eteerinen öljy - Naisellinen sensuelli kukkaistuoksu

Jasmiinin eteerinen öljy on täyteläisen rikas ja lämmin kukkainen tuoksu, jonka pohjasävy tuo mieleen teen vivahteet. Se hehkuu viettelevyyttä ja vapautunutta seksuaalista voimaa. Intensiivinen jasmiini auttaa syventämään tunteita, ja siksi sitä käytetään myös parisuhteen hoitoon. Jasmiiniöljy pehmentää ihoa, stimuloi aisteja, kiihottaa seksuaaliviettiä ja kohottaa mielialaa.

Jasmiiniöljy valmistetaan jasmiinikukan uutteesta. Kukkauute valmistetaan liuotinerottelulla, ja alkoholierottelun keinoin siitä syntyy puhdasta ainesta. Kun puhdas aines höyrytislataan, saadaan jasmiinin huumaavaa eteeristä öljyä.

Jasmiinin kukat on poimittava öisin, sillä jasmiinin tuoksu on auringonlaskun jälkeen voimakkaimmillaan. Kukat levitetään ja jätetään useaksi päiväksi oliiviöljyyn kastetulle puuvillaliinalle odottamaan aistikkaan tuoksun uuttamista. Siksi jasmiini tunnetaan myös yön kuningattarena.
 

Valitse omat eteeristen öljyjen suosikkisi AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 2.–31.1.2019 tai niin...
Lue
Aito Rauta UltraFer® – 5 ainutlaatuista ominaisuutta!
  Miksi Aito Rauta UltraFer®?   1. Kliinisillä testeillä todistettu teho Kliinisissä tutkimuksissa...
Lue
Uusi AITO minä – 3 vinkkiä parempaan palautumiseen ja jaksamiseen
Kehoamme säätelee hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Ne toimivat kehossa vähän kuin...
Lue